Waar moet je op letten voor en tijdens een bezichtiging?
Omdat je vaak maar kort de tijd hebt om de woning te bezichtigen moet je met veel aspecten rekening houden. Wij helpen je graag bij de bezichtiging door mee te gaan.
Hier zijn enkele punten waar je op kunt letten tijdens de bezichtiging :
1. Wat is je budget?
Voordat je op zoek gaat naar een woning is het verstandig om langs een onafhankelijke hypotheek adviseur te gaan. Zij kunnen uit zoeken wat je maximaal per maand kunt lenen, hoeveel je maximaal per maand wilt uitgeven aan je hypotheek en welke verzekeringen je kan afsluiten. Als je dit weet kun je gericht zoeken naar een woning binnen jouw budget. Houd bij het aankopen van een woning wel rekening met notariskosten en energiekosten.
2. Waar wil je wonen?
In welke plaats, regio of buurt wil jij wonen? Bekijk vooraf in welke wijken jij zou willen wonen. Ga naar de wijken en rijd/fiets/loop rond om te kijken of jij je er thuis voelt en alle voorzieningen op de afstand zijn die je wilt.
3. Bereid je voor
Voordat de bezichtiging is, krijg je van de verkopend makelaar een uitgebreid woningdossier. Hierin staan de belangrijke eigenschappen van de woning. Het woningdossier bestaat onder andere uit de vragenlijst, lijst van zaken en brochure van de woning. Mocht het een appartement zijn, dan zijn er notulen van de Vereniging van Eigenaars en kun je het financiële overzicht inzien. Deze gegevens worden meestal via Move.nl gedeeld. Verzamel je vragen voor de bezichtiging zodat je alles weet van je eventuele toekomstige woning.
4. Wat is je gevoel bij het huis?
Niet geheel onbelangrijk is het gevoel dat je bij de woning krijg. Beeld je eens in dat je in dit huis woont en of dit een plek is waar je je thuis kunt voelen. Ga eens op de bank zitten om echt het gevoel te krijgen. Vergeet hierbij niet dat een likje verf en het plaatsen van je eigen meubels een compleet ander beeld zullen geven.
5. Bouwkundig
Het maakt niet uit hoe oud de woning is, om te kijken wat de bouwkundige staat is. Zie je scheuren of vochtplekken, vraag de makelaar dan naar de oorzaak van mogelijke gebreken. Kijk ook in de vragenlijst of de huidige bewoner al ergens last van heeft gehad.
Veel dingen zijn niet direct te zien, daarom adviseren wij altijd om hiervoor een bouwkundige keurder in te schakelen. Je kunt dit bij je bieding als een voorbehoud opnemen.
#tip: ruik goed als je de woning binnen komt. Gebreken zoals lekkages en schimmel uitten zich vaak in geur
7. Stel de juiste vragen
- Hoe oud is de Cv-ketel? De Cv-ketel heeft een beperkte levensloop. Check of deze al in de buurt komt en houd hier rekening mee met je bieding.
- Is er dubbele beglazing en is de woning geïsoleerd? Dit kan enorm schelen in je maandelijkse energiekosten.
- Zijn er problemen met vocht, riolering, elektriciteit of het gas? Zijn dit nieuwe problemen of is dit al verholpen? Deze problemen moeten altijd worden opgelost en kunnen een flinke kostenpost worden wanneer het niet goed gebeurd.
- Zijn er scheuren of scheve vloeren? Is de fundering nog in orde? Deze kunnen wijzen op verzakking van het huis.
- Is er een afzuiginstallatie aanwezig in de keuken en badkamer? Wanneer dit niet het geval is, dien je zelf de wand open te breken om dit te plaatsen.
- Hoe is het parkeren in de omgeving/straat? Dit kan vrij parkeren zijn of er kan bijvoorbeeld een vergunning aangevraagd moeten worden.
- Is een uitbouw of dakkapel mogelijk? Wanneer je in de toekomst meer ruimte in je woning wil, is het belangrijk om te weten.
- Zijn er mogelijkheden voor een laadpaal? Vanaf 2030 moeten alle nieuwe auto’s elektrisch zijn. Een laadpaal is dan geen overbodige luxe.
Mocht je toch tijdens de bezichtiging op je gevoel willen afgaan en niet willen letten op alles wat erbij komt kijken, schakel ons in als aankoop makelaar!
Wij gaan graag een keer vrijblijvend met je mee. Neem hiervoor contact met ons op via 072 – 509 60 70.